2009. november 26., csütörtök

Mérce

A Páva utcai zsinagógában nagyon szép kiállítás nyílt, már most érzem, hogy a szívem csücske lesz ez a performance is. Nemzeti jelképeinket - úgyismint a Turul, vagy az árpádsávos lobogó - veszik górcső alá. Tudniillik, ezek nyilas jelképek, és mint ilyeneket ki kell állítani, és el kell magyarázni az embereknek, hogy miért felháborító, hogy ezen jelképek alatt masíroznak és tüntetnek.

Nagyon sok kérdést felvet egy ilyen kiállítás, és nem feltétlenül azokat, amiket a szervezők fel szerettek volna tenni. Bennem például a következő kérdések fogalmazódtak meg:

- A kiegyensúlyozottság és a megértés jegyében, a Páva utcai zsinagógában ki lehetne-e állítani az izraeli háborús bűnökről szóló fényképeket, video felvételeket és dokumentumokat?
- Izraelben engedélyezné-e a regnáló kormány, hogy egy keresztény vagy muszlim templomban/mecsetben a gázai megszállásról képeket, felvételeket tegyenek közzé?
- Miért a zsinagógában kellett ezeket a képeket/felvételeket kiállítani? A világháborúnak nem csak zsidó áldozatai voltak.
- Vajon azt is be fogják mutatni, hogy Kohn Belerei (Kohn Béla, azaz Kun Béla), Rosenfeld Manó (Roth Manó, alias Rákosi Mátyás) "munkássága" alatt hány MAGYAR embert internáltak, végeztek ki és zártak börtönbe?

És a végső miért - miért nem?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése