2009. szeptember 15., kedd

Gázfegyver


Én tavaly tavasszal vettem magamnak egy Alfa .40-es gázfegyvert. (fenti kép) Cseh gyártmány, érezni rajta, hogy nem spórolták ki belőle az anyagot. Megfelelő karbantartás mellett megbízható társ. Pár szó akkor ezekről a fegyverekről.

Magyarországon a gázfegyverek mindenféle engedély nélkül vásárolhatók. Mindössze annyit kell tenned, hogy bemész a fegyverboltba, rámutatsz arra a darabra ami megtetszik, és kifizeted. Érdemes forgótáras fegyvert vásárolni, mert abban nem akad el töltény. Igaz, hogy nem fogsz úgy kinézni tőle mint James Bond, viszont ha helyzet van, akkor biztos, hogy meg tudod védeni magad. Ha be is sül a töltény, a következő lövést rögtön le tudod adni, mert a dob fordul egyet, és a elsütheted a következő betárazott darabot.
Szóval, ha kiválasztottad a fegyvert, akkor még ott a boltban ellenőrizni kell, hogy megkaptad-e hozzá a Tanúsítványt. Ez általában egy fehér, laminált lapocska, ami tartalmazza a fajtát, kategóriát, gyári számot, típust, gyártót és az érvényességet (ez általában tíz év). Amíg hazaszállítod a fegyvert (szigorúan dobozban, elcsomagolva, töltetlenül) addig ezzel a lapocskával és a blokkal igazolhatod, hogy éppen most vásároltad. Otthon viszont te lehetsz vele Clint Eastwood, mert mindenféle engedély nélkül tarthatod, és védheted vele az otthonodat.
Ha utcára is akarod vinni, akkor tudnod kell, hogy rejtve, elsülés biztos tokban hordhatod csak. Előtte viszont be kell szerezni a rendőrség részirül a zengedélyt. Ez úgy történik, hogy bemész a lakóhelyed szerint illetékes kapitányságra, és megmondod, hogy gázfegyver viselésére kérsz engedélyt. Ki kell töltened egy papírt - a hiedelmekkel ellentétben nem kérnek indoklást - majd ki kell csengetni 2-3000 forintot. Nem emlékszem az összegre pontosan, de kb. ez a párezres kategória. Vonned kell magaddak a kis fehér kártyát is, az alapján fogják megadni a zengedélyt. Általában 2-3 hét amíg elkészül.

Otthonvédelemre jobb híjján ezt tudom ajánlani. Ha az ombre bejön, felszólítás nélkül megkínálhatod vele. Ilyenkor egy kb. 2-3 méter hosszú gázsugár fog kicsapni a fegyverből, aminek a végén egy .5-1 méter átmérőjű felhő lesz. Aki ebbe belekerül, annak nagyon szar lesz. Nem lehet pontosan megmondani milyen effektje lesz az illetőn, ez nagyban függ az érzékenységétől - de nem fog látni semmit, rosszul lesz, néha hányni is szoktak. Ilyenkor meg kell várni amíg kitámolyog a felhőből, és harcképtelenné tenni. (Nekem ilyen esetekre egy feszítővas van előkészítve) Utánna gyorskötöző, és ki kell hívni a rendőröket.

Nagyon fontos, hogy a gázfegyverrel ne villogjál, ne ijesztgess vele senkit. Nem tudhatod, hogy a másiknál mi van. Ha baj van, és van esélyed elkerülni a támadást - elfutsz, elbújsz, stb. akkor inkább tedd azt. Ha csak elhárítani tudod a támadást - bejött az ombre, és túrja fel a lakást - akkor kapd elő, és bumm-bumm. Készülj fel arra, hogy ha zárt térben használod, akkor NAGYON hangos lesz, és a gáz téged is érhet!
Ha megtámadtak, és a lövéssel harcképtelenné tetted a támadót, akkor ne maradj ott, hanem fuss el - kivéve persze ha az otthonodat véded. A rendőrségen nem kell bejelenteni a gázpisztoly használatát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése