2010. január 7., csütörtök

RDX ismét szlovákiából...

Az Aranykéz utca óta köztudott, hogy az RDX és a szlovák terror állam neve szorosan összekapcsolódik. Most éppen az írek bajszát rángatják a tótok, mintha nem tudnák, hogy van ott egy IRA nevű szervezet, aki nem szereti, ha bárki rángat rajta bármit.

Hogy miről is beszélek? ERRŐL a cikkről.

Ezek pedig a gondolatok, amik eszembe jutottak:

Hát úgy tűnik igaz. (http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1952016,00.html)

Pár érdekes kérdést azért felvet:

The Slovakian Interior Ministry said on Wednesday that a sniffer dog had discovered the explosives but the officer got called away to another task and forgot to remove the materials from the bag.

Azaz, a kutya ugyan kiszagolta az anyagot, de a csapat főnökének más dolga akadt, és "elfelejtették" kivenni a robbanóanyagot a táskából. Szerintem ez teljesen életszerű... Pelikán elvtárs, a jegyszedő a hibás, de már internáltuk.

The Slovakian government says the airport authorities then contacted the pilot, who decided the explosives did not pose a safety risk as they were not connected to other necessary bomb components.

A szlovák kormányzat értesítette a reptéri illetékeseket, majd a pilótát, AKI ÚGY DÖNTÖTT, HOGY A ROBBANÓANYAG NEM JELENT BIZTONSÁGI KOCKÁZATOT, mivel a robbanóeszköz más részeivel nincs összekapcsolva. Ez is teljesen életszerű, nyilván a pilóta egyben tűzszerész is, aki már háromszor is megnézte a Die Hard 2-t, és nagyon jól tudja, hogy a plasztik magában nem veszélyes. Sokkal egyszerűbb repülőgép típustól függően 3-600 ember életét veszélyeztetni, mint mondjuk visszafordulni és leszállni.

Both Ireland and Slovakia agree that the passengers on the Danube Wings flight were not in danger — there was no possibility that the material in the man's bag could have exploded mid-flight.

Írország és szlovákia is egyetértett abban, hogy a Danube Wings utasai nem voltak veszélyben - nem volt esélye annak, hogy a plasztik felrobbanjon emberünk táskájában, repülés közben. Én ugyan nem vagyok tűzszerész, de a wikipédia nekem is a barátom - vagyis:

A cikk elején említik, hogy a robbanóanyag RDX volt. A wiki ezt mondja nekem róla:

At room temperature, it is very stable. It burns rather than explodes and detonates only with a detonator, being unaffected even by small arms fire. It is less sensitive than pentaerythritol tetranitrate (PETN). However, it is very sensitive when crystallized, below −4 °C.

Namost, én úgy tudom, hogy a csomagokat nem az utastérben szállítják, vagyis ha a csomagtérben -4 fokig csökken a hőmérséklet, mert mondjuk a légkondi tönkremegy, és az ottani hőmérséklet el kezd igazodni a kinti -40 fokhoz, akkor a robbanóanyag elkezd kristályosodni, és nagyon érzékennyé válik. Én nem tudom mit jelent az, ha egy robbanóanyag nagyon érzékeny, de gondolom nem azt, hogy egy légörvényben oda baszom a bőröndöt a csomagtérben, ahova éppen akarom.

Hát ennyi amin gondolkodtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése